Postavke kolačića
slo    cro    rs    ba
telefon (0)11 316 77 51   pošta info@bent.rs    facebook youtube
Saveti
Produkti
list Veštački kamen - temeljno čišćenje

Nedeljno se susrećemo sa pitanjima uz otklanjanje mrlja nastalih od pića, hrane kao i onih mrlja nepoznatog porekla, od kamena i keramike.

Ne zaboravimo da je potrebno zaštititi keramiku i kamen već pre samog postavljanja, što će nam omogućiti lakše čišćenje pre svega fugirne mase.

Važna je, naravno, i kasnija zaštita takvih podova. 

Podove je potrebno najpre temeljno očistiti, a već nakon toga, moguće ih je premazivati i time pravilno zaštititi. Svakodnevno čišćenje za pripremu pre dubinske ili površinske zaštite nije dovoljno.

Pre nanošenja dubinske ili površinske zaštite potrebno je površinu temeljno očistiti sredstvom za razmašćivanje. 

Za mokro odstranjivanje nečistoće, najprikladnija je mešavina butoksietanola, aminoetanola i kalijum hidroksida komercijalnog imena Turbo-strip.

Mokro odstranjivanje je odličan postupak čišćenja, iako nastaju teškoće ukoliko je u prostoru puno nepodignutog drvenog pokućstva.

Radni rastvor nam ulazi ispod pokućstva i dolazi u kontakt sa njim, što nije preporučljivo. Potrebna je svakako zaštita pokućstva. 

Kod postupka mokrog odstranjivanja potrebno je postupak izvršiti do kraja u jednom delu. 

Radni rastvor treba sa poda pokupiti ili usisati, predugo kvašenje nije potrebno, efekat čišćenja i odstranjivanja nije ništa bolji, pa je podove zbog izloženosti vlazi, potrebno duže sušiti.  

Velika prepreka u odlučivanju za postupak mokrog odstranjivanja je vreme sušenja poda. Ako se kasnije odlučite za dubinsku ili površinsku zaštitu, potrebno vreme sušenja pre nanošenja prvog premaza je 12-24h, što je kod prostora koji su u upotrebi i 12h dnevno, neizvodljivo. 

Postupak nije ništa kraći ni kada se podovi čiste kombinovanom mašinom, koja uz mehaničko odstranjivanje četkom ili filcem, nudi i neposredno usisavanje nastale nečistoće. U izbegavanju bilo kakvih neprijatnosti, proizvođači sredstava su razvili postupak suvog odstranjivanja nečistoće i starih premaza. 

Kod sistema čišćenja sa sistemom Solex, koji sadrži manji postotak benzilalkohola i propoksipropana, rad je bitno lakši. Upotrebom singldisk mašine i adekvatnog filca, za odstranjivanje 4-5m2 rad je brži i neopterećujući za pokućstvo i prostor.

Sam postupak je mnogo lakši za izvođača i neometajući za korisnika, jer u prostoru nema viška tečnosti, koja se razliva po podu, pa je omogućen neposredni urgentni prolaz, ukoliko je to potrebno. 

Tim postupkom izbegavamo dugotrajno sušenje i rad skraćujemo za 12-24h, što je vreme sušenja poda pre prvog premaza. 

Kod veštačkog kamena, vreme sušenja je između 3–12 h, što je predugo za neke javne prostore, kao zdravstvene ustanove, vatrogasne ili policijske stanice, aerodrome i sl. 

Kod suvog odstranjivanja, postupak sušenja je samo 5-10 min. Pre prvog nanosa zaštitnog sloja, potrebno je podove nakon konačnog odstranjivanja, suvo prebrisati, tako da do kraja odstranimo sve nečistoće, jer će u suprotnom biti vidljive na površinskoj zaštiti. Kod dubinske zaštite, premaz (Pramolit) nanesemo na površinu i ostavimo da se upije u površinu.  

Sredstvo je bazirano na impregnacijskim supstancama rastvorenim u blagim vodotopivim organskim rastvorima i vodi. Posebno je bilo razvijeno za impregnaciju površina osetljivih na rastvarajuća sredstva. 

Specijalna sredstva sprečavaju prodor vode i masnih supstanci u telo impregnirane površine kao i prosutog pića. Pore nisu zatvorene. Nanošenjem sredstva na površinu, ne stvara se zaštitni film i zato izgled obrađene površine ostaje nepromenjen.

Nanošenjem impregnacijskog sredstva, ton boje ostane isti. Kod nanošenja površinske akrilne ili polimerne zaštite, potrebno je uvek koristiti osnovni premaz u kombinaciji sa svetlećim ili mat završnim slojem. 

Prednost je u ceni nanosa, nedostatak u vremenu trajanja. Površinske zaštite potrebno je obnavljati jednom do dva puta godišnje, dubinska impregnacija ostaje u materijalu funkcionalna tri godine pa i više.

Kod nanošenja zaštitnih sredstava, obratite pažnju i na temperaturu vazduha i podloge. Ta dva parametra su uz suvoću poda pre nanošenja zaštite, odlučujućeg značaja za uspeh i tvrdoću iste. 

Ukoliko sami niste stručni za izvođenje posla, treba da to prepustite stručnjacima, koji će Vam za izvođenje ponuditi garanciju, a to vam daje sigurnost i prijatan boravak u prostorima, koji su kvalitetno očišćeni i zaštićeni od manjih nepredvidivosti, koje se mogu dogoditi na svakom koraku. 

 
Copyright 2013 | BENT excellent d.o.o. | Powered by I.T. tim d.o.o.