Postavke kolačića
slo    cro    rs    ba
telefon (0)11 316 77 51   pošta info@bent.rs    facebook youtube
Saveti
Produkti
list Održavanje modernih podnih površina

Održavanje modernih podnih obloga

Na tržištu se pojavljuje puno vrsta podnih obloga, od koji svaka zahteva određeni način temeljnog i održavajućeg čišćenja. Drvenu podnu oblogu, keramiku i podove od prirodnog i veštačkog kamena obično prepoznajemo na pogled. Više puta se nađemo u nedoumici, da li je podna obloga od PVC-a, linoleuma ili gume (za rešavanje tog problema, preporučujemo  jednostavno testiranje sa spajalicom za papir). 

Osnovno premazivanje podne obloge važno je za produženje njenog veka trajanja kao i za smanjenje troškova održavanja. Premaz stvara na podovima sloj, koji uz navedene ima još i dodatne pozitivne karakteristike.

U odnosu na želje i potrebe možemo birati između:

• brillant premazi za sjaj ili mat premazi sa manje odsjaja,

• protivkliznim premazima i

• antistatičkim premazima

Premaz je potrebno periodično obnavaljati, jedanput do dva puta godišnje, zavisno od opterećenja poda. Pre ponovnog premazivanja, podnu površinu je potrebno temeljno očistiti sa odstranjivačem premaza ili sa temeljnim sredstvom.

Generalno čišćenje zahtevnih podova od linoleuma i pvc

Poznajemo više vrsta zaštićenih i nezaštićenih podova, od kojih su zahtevniji oni nezaštićeni. Kod pripreme poda, potrebno je pažljivo izabrati sredstvo za odstranjivanje nečistoća. Sredstvo mora biti namenjeno za čišćenje linoleuma. Odstranjivač za suvo odstranjivanje nečistoća, u suštini je nezamenjiv u čišćenju stepeništa i površina, gde bi klasičnom mokrom metodom odstranjivanja mogli izazvati oštećenja na pokućstvu ili arhitekturi.

Prednost sredstava za suvo odstranjivanje je izuzetno mala potrošnja, 5 L/ 200 m2, u poređenju sa klasičnim odstranjivanjem 10 L/ 250 m2. Da bi sredstvo još dobilo na važnosti i prednosti, postupak prema metodi suvog odstranjivanja vremenski je bitno kraći od klasičnog postupka. Novim postupkom otpada 3-12satno obavezno sušenje poda (zavisno od uslova okoline) pre temeljnog prvog nanosa zaštitne emulzije. Kod suvog čišćenja, podove nije potrebno neutralisati. Svaki postupak košta, uštedili smo i vreme za izvođenje neutralizacije i što je najvažnije, izbegli smo nepotrebno dugotrajno čekanje sušenja mokrih podova.

Zaštita prirodnog, veštačkog kamena i keramike 

Odakle kod nas tako tvrdokorna mrlja? Nakon nekoliko dana, opet nova reklama na televiziji i lažno nadanje. Da izbegnete takve teškoće, keramiku i kamen potrebno je zaštititi. Pre nanošenja dubinske ili površinske zaštite potrebno je temeljno odstranjivanje sa sredstvom za razmašćivanje.

Osnovno čišćenje

Da izbegnemo neprijatnosti, razvili smo postupak suvog odstranjivanja nečistoća i starih premaza. U sistemu čišćenja, sistemom suvog odstranjivanja Solex, koji sadrži manji procenat benzilalkohola i propoksipropana, obavljanje toga je bitno lakše. Upotrebom singldisk mašine i odgovarajućeg filca, za odstranjivanje 4 – 5 m² rad je izvršen mnogo brže i neoptrećujuće za pokućstvo i prostor. Sam postupak je lakši za izvođača i neuznemiravajući za korisnika, jer u prostoru nema viška tečnosti, koja se razliva po podovima, pa je neposredno moguć urgentni prolaz ukoliko je to potrebno. Kod suvog odstranjivanja, postupak sušenja je samo od 5 do 10 min. Pre prvog nanosa zaštitnog sloja, potrebno je podove nakon odstranjivanja suvo prebrisati, kako bi sa površine odstranili sve nečistoće, koje će u suprotnom biti vidljive na površinskoj zaštiti.

Dubinska zaštita - nano zaštita podova

Kod dubinske zaštite podova premaz nanesemo na površinu i pustimo da se u nju upije. Sredstvo je na bazi impregnacijskih supstanci rastopljenih u blagim vodotopivim organskim rastvorima i vodi. Posebno je bilo razvijeno za impregnaciju površina osetljivih na otapajuća sredstva. Specijalna sredstva sprečavaju prodor vode i masnih supstanci u telo impregnirane površine. Pore nisu zatvorene. Nanosom sredstva na površinu ne stvara se zaštitni film i zato izgled obrađene površine ostaje nepromenjen. Nanosom impregnacijskog sredstva ton boje ostaje isti. Nanosima površinske akrilne ili polimerne zaštite potrebno je uvek upotrebljavati osnovni premaz u kombinaciji sa svetlećim ili mat završnim slojem. Prednost je u ceni nanosa, a nedostatak u vremenu trajanja. Površinske zaštite potrebno je obnavljati jedanput do dva puta godišnje, dubinska impregnacija ostaje u materijalu funkcionalna tri godine, pa i više. 

Čišćenje drvenih podnih površina

Parket je u boravišnim i poslovnim objektima vrlo priljubljena podna obloga, koja je prijatna na dodir i topla. Zato što je prirodni materijal, za održavanje je jednostavan, iako je uprkos tome potrebno posvetiti mu pažnju i pri generalnom održavanju pokazati više znanja. Dnevno čišćenje se može jednostavno izvesti sa maslim krpama - krpe za jednokratnu upotrebu. Zbog svoje jednostavne upotrebe i gotovo suvog načina brisanja, za mnoge je to i jedino čišćenje koje koriste. Više pažnje treba posvetiti generalnem čišćenju i održavanju lakirane i nelakirane podne obloge. Održavanje se radi sa namenskim sredstvom, koje treba da bude otporno na dezinfekciju, dnevno sredstvo pak kompatibilno sa njim. Sanacija oštećenog zaštitnog sloja obavlja se 1–2 puta mesečno sa sistemom trigomera.

Čišćenje tekstilnih podnih obloga

Najjednostavnije čišćenje tekstilnih podnih obloga već smo svi savladali, redovno usisavamo prašinu kao i tvrde nečistoće usisivačem, još bolje ako ima dubinsku četku. Generalno čišćenje kod manje zaprljanih podova je moguće suvim čišćenjem sa prahom (Carpet Cleaner Envirodri) i prikladnim usisivačem ili mašinom za utrljavanje praha u tekstilnu površinu. Izvođač čišćenja mora uzeti u obzir preporuke proizvođača obloge i proizvođača sredstva. Suvo čišćenje omogućava vrlo brzu ponovnu prohodnost očišćenih površina. 

Kod generalnog čišćenja tekstilnih podnih površina, tepiha, moramo znati, jesu li boje vlakana postojana, kako je obloga položena, na kakvoj podlozi je položena. Isto tako moramo znati da, pre svakog hemijskog čišćenja, moramo sa površine mehanički očistiti svu nečistoću. To radimo sa usisivačem; po mogućnosti sa dubinskom četkom. Tekstilne površine se čiste različitim postupcima, u zavisnosti od specifičnosti nečistoća, vrste materijala itd. 

Postupci koji se upotrebljavaju su: 

• ekstrahovanje

• šamponiranje i ispiranje sa ekstrahovanjem

• čišćenje sa suvom penom

• suvo čišćenje (sa prahom)

• detaširanje – lokalno odstranjivanje mrlja

Tako očišćene površine na kraju usisamo, time osvežimo vlakna, i postavimo ih na svoja mesta.

Ukoliko u radu dođe do teškoća, rešavajte ih samo ako ste sigurni u rešenje. Nestručnim pristupom možete samo prouzrokovati nepopravljivu štetu.

 
Copyright 2013 | BENT excellent d.o.o. | Powered by I.T. tim d.o.o.